Esküvőszervezés

ESKÜVŐI TORTA

Az esküvői torta a Nagy Nap egyik fénypontja, így megéri kellő figyelmet fordítani rá. Ahogy rengeteg romantikus filmben látható, a kóstolás az esküvői torta kiválasztásának egyik legfontosabb pontja – de ez nem minden! Keress engem, hogy együtt válogathassunk a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozó és legszebb tortákat készítő cukrászdák között. Addig is tekintsük át a legújabb esküvői torta trendeket!

1. Klasszikus fehér, emeletes esküvői torta – A legtöbb pár a mai napig a több emeletes esküvői tortákat preferálja, amelynek színe klasszikusan a fehér, és a tetejét a menyasszonyt és a vőlegényt formázó marcipán helyezkedik el. A fehér réteg alatt az íz tetszőleges, és általában a torta íze szintenként eltérő, hogy az esküvői vendégek választani tudjanak. A trendek között mégis megfigyelhető ennek a csak finoman újító verziója, amikor a tortát kisebb-nagyobb, ehető gyöngyökkel díszitik. Így csodálatosan elegáns lesz a végeredmény.

2. Mindenmentes esküvői torta – Amikor már egy kisebb baráti összejövetelt sem lehet anélkül szervezni, hogy rákérdeznénk mindenki ételérzékenységére és ételallergiájára, akkor egy esküvő esetében fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy az összes vendég felhőtelnül tudjon örülni a tortának. Legyen szó laktózmentes, gluténmentes vagy cukormentes tortáról, ma már nem kell kompromisszumot kötni az ízek tekintetében!

3. Minimál stílusú, geometrikus esküvői torta – A klasszikus kerek tortaforma helyett nagyon divatosak a kocka alakú vagy egyéb geometrikus mintát formázó esküvői torták, amelyeknek a díszítése is letisztult.

4. Meztelen esküvői torta – Semmi pajzánság nincs ebben az esküvői tortában. Egyszerűen így hívják azokat a tortákat, amelyeken nincs kívülről sem krém, sem marcipán, tehát látszanak a tortalapok és a krém rétegei. Szivárvány színben nagyon illeszkedik egy ilyen torta például egy LMBTQ lagzihoz, de finom pasztellszínekben egyszerűen csak arról árulkodik, hogy szeretjük a letisztultságot és ismerjük a friss trendeket.

5. Ehető virágokkal díszített torta – Manapság már marcipánban is csodálatosan szép virágok készíthető, de ha valódi, ehető virágokat használ a cukrász – akár frissen szedett, akár préselt formában, – az teljesen egyedi megjelenést kölcsönöz az esküvői tortának.

6. Macarontoronnyal díszített esküvői torta – Ennek a francia hangulatú esküvői tortának az alapján egy nagyobb, kör alakú torta. Erre kerül rá egy macaronokból álló torony – akár egyféle színben, ha elegánsabb végeredményt szeretnénk, akár rengeteg, egymással harmonizáló színben, ha feldobnánk a torta hangulatát.

7. Egyszemélyes mini esküvői torták – Az exkluzivitás csúcsa és abszolút covid-biztos megoldás, ha minden vendég számára külön mini esküvői tortát szolgálunk fel. Az ára ennek a megoldásnak magasabb a többi tortához képest, de egy igazi műremek minitortát fog kapni minden vendégünk – amit akár perszonalizálhatunk is, ha erre van igényetek.

ESKÜVŐI MEGHÍVÓ

Az esküvői meghívó szövegének megírása általában a legegyszerűbb feladat, de már itt is felmerül a kérdés, hogy mit illik és mit nem. Aztán jönnek a nagyobb kérdések: illik kétféle meghívót készíteni? Papírra nyomtassuk és postán küldjük ki, vagy manapság ez már nem szükséges? Személyesen adjuk át? Hol gyártassunk, hogy időben és gyönyörűen készüljenek el a meghívók? Keress engem, hogy mindebben segítsek esküvőszervezőként – de addig is itt van néhány kezdő tipp nektek az esküvői meghívó kapcsán!

1.Esküvői meghívó alap szöveg
Vannak kötelező elemek az esküvői meghívó szövegében, amely banálisnak hangzik, mi azonban láttunk már sajnos meghívókat a lényeg nélkül. Tehát a kötelező checklista: a pár neve, az esküvő pontos időpontja és helye (címmel együtt), csak az esküvői szertartásra hívod meg a vendéget vagy a lagzira is, van-e plusz egy vagy több fő, akit hozhat. Ha ezek ott szerepelnek, nagy baj már nem lehet. Az esküvői szöveg stílusára én mindig azt tanácsolom, hogy minél egyszerűbb, annál jobb, ugyanis a cél az érthetőség. Verses, régies, laza és hasonló meghívók is léteznek, de itt is mindig szem előtt kell tartani, hogy a meghívó fő célja, hogy ez alapján a vendégek tudják, hogy mikorra és hová kell érkezniük. Kétnyelvű esküvői meghívó esetében pedig duplán kell ellenőrizni, hogy nincs-e elírás vagy nyelvtani hiba.

2.Nászajándék iránymutatás az esküvői meghívón
Manapság már szinte senki nem ad tárgyi ajándékot egy esküvőre, így nem feltétlenül szükséges erre felhívni a figyelmet a meghívóban, de lehet, hogy érdemes. Ha ti mégis szeretnétek ajándékokat kapni pénz helyett, akkor készítsetek egy mindenki számára hozzáférhető listát, aminek az online elérhetőségét írjátok a meghívóba. Amennyiben nászajándék helyett azt kéritek, hogy jótékonysági célokra ajánljanak fel a vendégek pénzt, akkor adjátok meg az alapítvány vagy szervezet elérhetőségeit a meghívóban.

3.Esküvői meghívó időpontja
Az esküvői meghívót ideális esetben az esemény előtt legalább fél évvel jutassuk el minden meghívottnak. Különösen akkor, ha nyári esküvőről van szó, hiszen a nyaralásokat és a szabadságokat akkor ennek megfelelően lehet szervezni.

4.Esküvői meghívó – online, személyesen vagy postán?
Ma már nagyon kevesen várják el, hogy hivatalos, kinyomtatott formában kapjanak meghívót, így az esküvői meghívót nyugodtan kiküldhetitek egyszerűen online. Ekkor is figyeljetek rá azonban, hogy kértek visszajelzést egy megadott határidőig, hogy tudjátok, pontosan hány vendéggel számolhattok. Természetesen az utolsó pillanatban is szoktak lenni változások, de ha éppen akkor nem ér rá egy nagyobb társaság, akkor eleve ennyivel kevesebb ételt és italt kell rendelni. Azok, akik úgy döntenek, hogy mégis megadják a módját, valódi, kinyomtatott esküvői meghívóval kedveskednek a vendégeknek. Ezeket aztán személyesen adják át vagy postán küldik ki. Mindkettő tökéletes megoldás.

5.Esküvői meghívó papírminták
Rengeteg cég kínál különböző esküvői meghívókat. Fontos, hogy sose rendeljetek pusztán online fotók alapján, mert a valóságban teljesen eltérő lehet a papír minősége, színe, vastagsága, mint amit elképzeltek. Szerencsére szinte mindenhol lehetőség van személyesen megtekinteni az esküvői meghívók alapjául szolgáló papírokat. Ezen ne spóroljatok időt!

6.Esküvői meghívó árak
Alapvetően két tényező határozza meg az esküvői meghívók árát: a darabszám és a kívánt papír, ez utóbbi méret és minőség szempontjából. Minimálisan változtat ezen az áron az, ha csak 1 színnel vagy 4 színnel nyomtatnátok a meghívót, esetleg direkt színnel dolgoznátok. Jelentősen befolyásolhatja az árat, ha különleges formájú meghívót szeretnétek, ugyanis ezeknek külön stancszerszámot kell gyártani, ami megdobja a költségeket.

7.Esküvői meghívó visszajelzések
Akár online, akár személyesen, akár postán küldtük ki a meghívókat, legyen egy Excel táblánk már a legelejétől, amiben vezetjük, hogy ki jelzett már vissza és mit. Ha nem kapunk valakitől visszajelzést 2-3 héten belül, akkor keressük meg az illetőt és kérjünk tőle egyértelmű választ.

ESKÜVŐI VENDÉGLISTA

Az esküvőszervezés során az egyik legsarkalatosabb pont a vendéglista összeállítása, hiszen ez alapjaiban határozza meg már azt is, hogy melyik helyszínek közül válogathattok. Egy szűk körű, éttermi esküvő teljesen más típusú szervezést igényel, mint egy több száz fős, esetleges több napos tradicionális lakodalom.

Éppen ezért kezdésként adok olyan tippeket, amelyek kiválóan hasznosíthatók az esküvői vendéglista összeállításakor. A találkozónk során ezek a tippek rengeteg személyes kérdéssel és szemponttal kiegészülnek, így személyre szabottan tudok Nektek segíteni.

1.Döntsétek el, hogy nagycsalád vagy kiscsalád. Vannak olyan családok, ahol életre szóló sértődés van abból, ha lemaradnak a másodunokatestvérek a listáról, de gyakran megesik, hogy a családból csak a szülőket és testvéreket hívják meg – esetleg még a nagyszülők se jönnek a lakodalomra. Ti tudjátok pontosan, hogy nálatok mik a viszonyok.

2.Legjobb barátok és barátnők. Nekik természetesen ott a helyük, általában plusz egy fővel még akkor is, ha éppen nincs párjuk.

3.Gyerekek megengedettek? Imádnivaló, amikor gyerekek szaladgálnak a lagzin pompás ünnepi ruhákban, de van, aki azt mondja, hogy egy ilyen eseményen nincs helye a piciknek. Akárhogy is döntötök, azt előre írjátok meg a meghívóban, mert így minimalizálhatók a kellemetlen helyzetek. Ha úgy döntötök, hogy legyenek kicsik az esküvőn, akkor viszont gondoljunk majd együtt arra, hogy őket szórakoztatni kell külön – jól jön ilyenkor egy játszósarok vagy kifejezetten nekik szóló apróbb programok.

4.Munkatársak. Attól, hogy egy céges csapatépítőn egyszer jót beszélgettetek, még nem kell meghívni Julcsit a pénzügyről, de ha több kolléganőddel rendszeresen együtt indítjátok a napot egy kávéval, akkor őket azért illik meghívni.

5.Régebbi baráti kör. Az általános, középiskolás és egyetemi barátokkal hasonló korúak vagytok, feltehetően többen is mostanában házasodnak. Egy részüknél így könnyű a döntés: ha ők meghívtak a saját esküvőjükre, akkor Ti is hívjátok vissza őket, ez alapvető illedelmesség. Akik nem mostanában házasodnak, azoknál tedd fel a kérdést, hogy beszéltetek-e az elmúlt 2-3 évben. Ha nem, és most sem nyúlnál a telefonhoz egyből, hogy megkérdezd, hogy vannak, akkor őket nem szükséges meghívnod.